DIY

Din dorinta de a va motiva sa fiti creativi si nu numai, ne-am hotarat sa initiam o rubrica speciala dedicata proiectelor de tip DIY (Do it yourself).

Ce este DIY? DIY este prescurtarea de la Do It Yourself si inseamna “Fa-o singur” sau “Descurca-te singur”.

 De ce te-ai apuca de proiecte DIY?

Va prezentam mai jos 5 motive care sustin ideea de proiect de tip DIY:

1.  Realizarea unei conexiuni mai profunde. O mai buna intelegere a lucrurilor care ne tin in viata si a modului prin care acestea ajung la noi

Lumea inconjuratoare este, in cea mai mare parte, o enigma pentru noi. Suntem obisnuiti sa luam lucrurile “de-a gata” fara sa ne punem prea multe intrebari. Din cauza acestui mod de a privi viata, traim cu senzatia ca metodele prin care noi obtinem lucrurile care ne sunt esentiale: hrana, apa, imbracamintea, confortul, transportul, educatia, bunastarea si amuzamentul, tin de domeniul fantasticului si nicidecum al concretului. Nu e cazul sa intram in panica. Nu trebuie decat sa incepem sa facem noi insine actiuni pe care de regula le delegam sau pe care le luam de-a gata. Coaserea propriilor haine, cresterea animalelor, gradinaritul, realizarea de decoratiuni pentru propria casa, crearea de cadouri hand-made pentru persoane speciale, etc,  sunt activitati care ne pun in contact direct cu procesele vietii.

Lucrurile create de propriile noastre maini ne reflecta personalitatea si de aceea relationam diferit cu acestea in comparatie cu cele fabricate in serie si cumparate de la magazine.

2.  Mai multa apreciere pentru lucrurile pe care le avem si pentru sistemele care le fac posibile

In momentul in care descoperim cat de dificil se fabrica lucrurile care ne plac sau cat de mult timp si cat de multe actiuni necesita procesul acestora de fabricatie, invatam sa le apreciem mai mult.

Ati incercat vreodata sa faceti singuri o lingura de lemn? Daca veti incerca, veti constata ca nu e deloc simplu, desi obiectul in sine pare, la prima vedere, foarte usor de realizat. Aparent o lingura de lemn este doar o bucata de lemn sculptata…Dar mocheta dezlipita ai reparat-o vreodata singur?

3.  Ocazia perfecta de a ne pune mainile si capul la lucru intr-un mod constructiv

Cu siguranta exista un motiv foarte bine intemeiat pentru care oamenii au degete opozabile. Recompensa, multumirea sufleteasca, pe care o ai in momentul in care realizezi singur un obiect cum ar fi lingura de lemn de care vorbeam mai devreme, nu poate fi obtinuta prin nici o alta metoda. Este evident ca noi oamenii invatam mult mai repede din proprie experienta decat uitandu-ne la altii. Este dovedit stiintific faptul ca atunci cand suntem implicati in actiuni de tipul DIY, cum ar fi de exemplu gradinaritul, tensiunea noastra arteriala scade.

4.  Ocazia de a cunoaste si de a relationa cu oameni interesanti care sunt de asemenea pasionati de DIY.

Navigand pe internet, descoperim numeroase forum-uri unde sunt prezentate si discutate diverse proiecte de tip DIY.  Aici putem gasi idei si solutii care ne pot ajuta in realizarea propriilor noastre proiecte DIY. Mai mult decat atat, putem relationa schimband pareri si impartasind experiente despre DIY cu membrii comunitatii.

5.  DIY – O cale spre libertate!

De-a lungul timpului am intalnit multe persoane care si-au transformat pasiunea pentru hand-made intr-o afacere profitabila. In aceasta perioada de incertitudine financiara, abilitatea de a crea lucruri hand-made este un mare avantaj.  DIY este o solutie viabila prin intermediul careia ne putem castiga independenta financiara. Fara sa depindem de altii ci doar de noi insine.

DIY

Autor Nicoleta Maria