Accident de munca. Cum sa micsoram riscul accidentelor de munca
In cazul unui accident de munca multe autoritati se pun in miscare. Toate vin cu o sumedenie de intrebari, analize, rapoarte, procese verbale etc, ceea ce presupune timp pierdut, nervi pusi la incercare, productivitate scazuta, posibile concedieri … Cum putem evita acest calvar?
Cel mai simplu mod de a evita accidentele de munca este sa respectam normele de protectie si securitate ale muncii, sa folosim echipamentul de lucru si protectie adecvat, sa scoatem de sub tensiune utilajul inainte de a efectua lucrari de mentenanta sau reparatie si sa punem etichete pe cablurile, firele si componentele dintr-un tablou de comanda, pe utilaje, conducte etc. Important este sa marcam locurile cu grad ridicat de risc pentru accidente (etichete de identificare, de avertizare, de flux).
Studiu de caz
Statie de transformare
Situatie cu risc mare de accident de munca:
Interventie defectuoasa – unul dintre cabluri a fost taiat accidental. Capatul sectionat al cablului aflat inca sub tensiune poate produce un grav accident de munca. A fost gasit rapid datorita etichetelor de identificare montate pe cabluri, conform proiectului.
Pana la remedierea defectiunii, dupa ce statia a fost scoasa de sub tensiune, tabloul de comanda a fost sigilat!
Remedierea defectiunii este usoara: consultam proiectul dupa care a fost realizat tabloul de comanda si cautam componentele dupa eticheta de identificare. Astfel eliminam munca pe ghicite, nu mai pierdem timp “sunand” cablurile, mergem la sigur. Economisim timp, reducand riscurile de accident si ne intoarcem cu bine la familie, dupa orele de program.
Etichetarea componentelor dintr-un tablou electric de comanda, inclusiv a cablurilor si firelor, este obligatorie! O putem face utilizand unul dintre aparatele de etichetare industriala DYMO: Rhino 5200, Rhino 4200, XTL 300, XTL 500 si/sau Rhino M1011.
Etichetele industriale de la DYMO rezistenta la un interval mare de temperatura:
- Benzi din nylon flexibil – pentru suprafete curbe, numai indoor:
- interval temperatura -18ºC ÷ +120ºC;
- Benzi din poliester – pentru suprafete plane, outdoor:
- Interval temperatura -18ºC ÷ +120ºC;
- Benzi din vinil – pentru toate suprafetele, pot inlocui benzile profesionale:
- Interval temperatura -18ºC ÷ +90ºC;
- Tuburi termocontractibile – pentru cabluri – identificare si protectie
- Interval temperatura -55ºC ÷ +135ºC;
- Benzi metalice embosabile M1011- pentru medii agresive, imersate sau ingropate!
Dupa ce oprim alimentarea cu tensiune, sculele de mana (clesti, patenti speciali, extractoare suburi defecte, etc) de la Engineer ne ajuta sa remediem usor defectiunea!
Inca imi persista in minte intrebarea pe care multi electricieni mi-o adreseaza in timpul prezentarilor: “ La ce tensiune rezista sculele de mana?”
De ce remedierea defectiunilor electrice trebuie facuta “sub tensiune”?
Raspunsurile voastre vor fi rasplatite cu vouchere cadou de minim 10%!