Etichetare

“DYMO-MITE! THE ART OF LABELING” – arta etichetarii

Arta etichetarii, scurta istorie a aparatelor de etichetat Dymo – “DYMO-MITE! THE ART OF LABELING” 

Gene Gable, scriitor si grafician American

In momenul acesta sunt pe punctul de a face inca o incercare de a ma organiza si de a deveni un om mai eficient, dupa o viata de astfel de incercari esuate. (sper ca de aceasta data sa fie cu succes – arta etichetarii)”

In speranta de a gasi informatii cat mai relevante despre sistemul de organizare GTD, prezentat in articolul precedent, am gasit un articol interesant al americanului Gene Gable, scriitor si grafician. Facand legatura cu sistemul GTD, Gene Gable face o scurta incursiune in istoria  companiei Dymo – arta etichetarii. El ne povesteste despre primele aparate de embosat aparute pe piata.

“… Din cauza unei greseli de organizare, la unul dintre evenimentele la care am fost invitat, am fost nevoit sa impart camera de hotel cu bloggerul Marc Orchant. Am avut ocazia sa cunosc un tip grozav! Am aflat ca Marc este un bun cunoscator si practicant al GTD. El a fost cel care mi-a explicat avantajele sistemului GTD si m-a motivat sa il aprofundez. Din pacate Marc a murit pe neasteptate, inainte sa am ocazia de a-i multumi pentru ajutor si inspiratie.

Getting Things Done

David Allen, autorul cartii Getting Things Done, este de parere ca un prim pas in procesul de organizare este cel de a achizitiona un fiset de dosare de buna calitate iar al doilea pas este de a-ti procura un aparat de etichetat practic si usor de utilizat.

Pentru o persoana ca mine, care are o obsesie in ceea ce priveste etichetatul, alegerea celui mai bun aparat de etichetare este destul de dificila.

In prima faza, m-am oprit la un aparat de etichetat de la compania Brother, datorita faptului ca permite utilizarea simbolurilor si are optiunea de a ingrosa caracterele folosite.

Mai apoi, insa, am descoperit, spre bucuria mea, ca am o varianta mai buna si mai eficienta oferita de compania Dymo.

arta etichetarii

arta etichetarii

Scurt istoric despre arta etichetarii cu Dymo

Din anul 1958 pana la sfarsitul anilor 1980, banda de plastic colorat de la Dymo, a fost metoda de marcare si etichetare preferata de catre toata lumea. Companiile concurente au incercat sa ofere utilizatorilor produse similare.  Dymo a reusit sa ramana lider de piata indiferent de situatie. Fondata in Hayward, California, în 1958, Dymo, nu a fost prima companie care a scos pe piata un aparat manual portabil de embosat etichete (benzi din otel si aluminiu). Doar compania Dymo este cea care l-a promovat transformandu-l intr-un succes.

Primele modele de aparate de etichetare

Primele modele de aparate de etichetare foloseau benzi din metal subtire si flexibil si erau concepute special pentru etichetari industriale. Dar compania Dymo, nu s-a multumit cu atat. A vazut un mare potential in crearea unui nou aparat de etichetat portabil si usor de folosit, la pret accesibil, pentru o gama larga de utilizatori.

arta etichetarii

arta etichetarii

Primele aparate de etichetat manuale au fost patentate de compania Roovers-Lotsch. Un exemplu in acest sens este aparatul de etichetat “MidgieMatic” care era indeosebi  destinat gradinarilor, pentru etichetarea plantelor. Astfel, Dymo a scos pe piata un aparat de etichetat care folosea etichete din plastic colorat, autoadezive. In scurt timp acest aparat s-a transformat intr-un succes pe plan international. Gama de etichete era destul de restransa. Caracterele embosate nu aratau foarte bine din punct de vedere estetic, insa nu exista niciun dubiu cu privire la informatia  de pe eticheta

Etichetele Dymo

Etichetele erau foarte usor citit si mai mult decat atat, erau si foarte rezistente. Oricine a incercat vreodata sa inlature o eticheta Dymo stie cu siguranta ca adezivul folosit este de calitate industriala si din aceasta cauza eticheta este foarte greu de inlaturat.

In afara de faptul ca utilizatorii erau atrasi de benzile de etichetat colorate, compania Dymo a dorit sa atraga atentia acestora si prin “botezarea” aparatelor de etichetat, cu nume rasunatoare cum ar fi “Dymo-Mite Tapewriter”.

In urma acestui succes, compania Dymo si-a diversificat mai mult gama de culori pentru etichete si a creat noi modele de aparate de etichetat destinate uzului casnic, scolilor sau oricarui tip de afacere mica.

arta etichetarii

arta etichetarii

Din experienta mea de participant la targuri de produse second-hand, pot afirma cu convingere ca fiecare familie din America a avut, la un moment dat, un aparat de etichetat de la Dymo. Imi amintesc foarte bine ca, in copilarie, etichetatul tuturor lucrurilor din camera mea (usa, biroul, fereastra, dulapul cu haine) imi provoca o mare bucurie si implicit consumam 2 – 3 role de etichete pentru a face acest lucru, bineinteles spre disperarea mamei.

 

Impactul aparatelor de etichetat

La inceputuri, aparatele de etichetat de la Dymo erau destul de dificil de folosit, calitatea scrisului fiind direct proportionala cu abilitatea utilizatorului de a folosi aparatul. Cel mai bun rezultat, dupa parerea mea, era obtinut printr-o apasare lenta si echilibrata a literelor. Aparate de etichetat vechi de la Dymo exista inca pe piata. Ele pot fi  achizitionate ca piese de colectie de pe E-Bay sau alte magazine on-line de pe internet.
In America, se poate observa cu usurinta si acum, impactul pe care l-au avut vechile dispozitive de etichetat de la Dymo. Etichetele existente in spitale, sali de sport, birouri, etc, atesta faptul ca Dymo a fost si este lider de piata in domeniul etichetarii.”

Autor: Gene Gable, scriitor si grafician American